בדיקת מי שפיר היא הליך שנעשה במהלך ההריון לאבחון הפרעות גנטיות בעובר.
זה נעשה על ידי שאיבת כמות קטנה של מי שפיר מהרחם וניתוחו לאיתור חריגות.
מהי בדיקת מי שפיר?
בדיקת מי שפיר היא הליך אבחון שנעשה במהלך ההריון. זה כרוך בנטילת דגימה של מי השפיר המקיפים את התינוק ובדיקתו לאיתור חריגות. בדיקת מי שפיר יכולה להיעשות בכל שלב במהלך ההריון, אך לרוב היא נעשית בין 16 ל-20 שבועות.
אישה בהריון תעבור בדיקה טרום לידתית, הכוללת אולטרסאונד ובדיקת דם. בדיקת הדם נקראת בדיקת אלפא-פטופרוטאין (AFP). זה מודד אם קיים סיכון למומים מולדים בתינוק. אם רמת ה-AFP היא גבוהה, פירוש הדבר עשוי להיות שיש כמה מומים מולדים שצריך לבדוק יותר מקרוב.
במקרה זה, ניתן לבצע בדיקת מי שפיר על מנת לבדוק מומים גנטיים אצל התינוק. בדיקת מי שפיר מתבצעת על ידי החדרת מחט דרך בטן האם לתוך הרחם שלה ומשיכת מי שפיר מסביב לשק התינוק. לאחר מכן הנוזל יישלח למעבדה לבדיקה.
מה הבדיקה מזהה?
הליך זה יכול לזהות פגמים בצינור העצבי, תסמונת דאון וחריגות כרומוזומליות אחרות אצל תינוקות שנמצאים בסיכון גבוה למצבים אלו או שיש להם מאפיינים מסוימים הקשורים אליהם. לדוגמה, אמהות בגיל 35 ומעלה עשויות לעבור בדיקת מי שפיר בגלל שהן בעלות
אישה בהריון ויש לה תינוק ברחם תעבור בדיקת מי שפיר. זוהי בדיקה שנעשתה לבדיקת בריאות התינוק. האישה תכניס מחט דרך הטבור שלה ואל הרחם. זה ייקח דגימה של מי השפיר שמקיפים את התינוק.
לאחר מכן הדגימה נשלחת למעבדה לבדיקה. התוצאות נשלחות בחזרה לרופא והן מחולקות עם ההורים. הבדיקה יכולה לדעת אם יש משהו לא בסדר עם התינוק, כמו תסמונת דאון או הפרעה גנטית אחרת.
הבדיקה יכולה גם להראות אם יש זיהומים או מומים מולדים באיברים שלהם, כמו שדרה ביפידה או חיך שסוע.
יש אנשים שדואגים לעבור את הבדיקה הזו כי זה אומר שהם צריכים לעבור שוב צירי לידה בזמן הלידה, אבל זה לא נכון בכלל כי אתה יכול לקבל אפידורל במהלך הלידה אם אתה רוצה כזה לאחר בדיקת מי השפיר שלך
במהלך הליך בדיקת מי השפיר, רופא יחדיר מחט דרך הבטן ולתוך הרחם כדי לשאוב מעט מי שפיר. התאים מנוזל זה ינותחו על ידי מעבדה ויושוו לתאי תינוקך על מנת לאבחן כל חריגה גנטית.
הבדיקה יכולה לשמש גם כדי לסנן מומים בצינור העצבי, כגון עמוד השדרה ביפידה.
בדיקת מי השפיר מתבצעת בדרך כלל כ-16 שבועות להריון, אך ניתן לבצע אותה בכל זמן בין 14 ל-20 שבועות. הבדיקה אורכת כ-10 דקות לביצוע וייתכן שתחווה התכווצויות מסוימות לאחר מכן.
האם צריך לנוח לפני בדיקת מי שפיר?
שאלה נפוצה לנשים בהריון היא האם עליהן לנוח לפני בדיקת מי שפיר. התשובה אינה פשוטה ויש הרבה גורמים שצריך לקחת בחשבון.
חלק מהרופאים ממליצים לנשים בהריון לנוח לאחר בדיקת מי שפיר, כי הם מאמינים שזה עוזר לגוף להתאושש מההליך. עם זאת, רופאים אחרים לא חושבים שיש צורך לנוח לאחר בדיקת מי שפיר מכיוון שהם מאמינים שזה לא משנה את זמן ההחלמה.
לגבי בדיקת מי שפיר מנוחה הכל תלוי בחוות דעתו של הרופא הבודד ובמה שהוא מרגיש שיועיל ביותר למטופל שלו.