היצירתיות כגרעין הבריאות הנפשית והגופנית
כפסיכולוגים בתל אביב אנו יודעים שליצירתיות תפקיד חיוני בקידום ובשמירה על בריאות נפשית טובה ומאידך הקשר בין בריאות נפשית ורווחה רגשית לבריאות גופנית- הוכח באינספור מחקרים. יצירתיות מקיפה מגוון רחב של פעילויות, הכוללות חוגי אמנות, אומנויות, מלאכת יד, כתיבה, מוזיקה, ריקוד, בישול, פתרון בעיות ועוד. לעיסוק ביצירתיות יכולה להיות השפעות חיוביות רבות על רווחה נפשית, והנה כמה מהסיבות לכך שיצירתיות חיונית לבריאות הנפש:
הפחתת מתח:
יצירתיות מספקת פורקן רגשי ומאפשרת לאנשים להביע את עצמם בדרכים ייחודיות. עיסוק בפעילויות יצירתיות יכול לעזור להפחית את רמות הלחץ על ידי הפניית תשומת הלב מדאגות וחרדות. תהליך יצירת אומנות או התמקדות במשימה יכול לגרום למצב של "זרימה", מצב של ריכוז וספיגה עמוקים, אשר הוכח כמפחית מתח וחרדה ומקביל למדיטציה.
ויסות רגשי:
חוגי אמנות יכולים לעזור לאנשים לעבד ולנהל את רגשותיהם. יצירתיות מספקת מרחב בטוח לחקור ולהביע רגשות מורכבים שעלולים להיות מאתגרים לביטוי מילולי. שחרור רגשי זה יכול להוביל לתחושת הקלה וקתרזיס ולקדם רווחה רגשית.
הגברת ההערכה והביטחון העצמי:
השגת מטרות יצירתיות וראיית התוצאות המוחשיות של מאמצים בתחום יכולים להגביר את ההערכה העצמית והביטחון העצמי. בין אם זה לסיים ציור, לכתוב שיר או לעצב משהו, תחושת ההישג יכולה להשפיע לטובה על הערך העצמי ועל ההשקפה המנטלית הכוללת על העצמי.
מיינדפולנס ומודעות לרגע הווה:
עיסוק בפעילויות יצירתיות דורש לרוב תשומת לב וריכוז מלאים, מה שמוביל למצב של מיינדפולנס. היכולת להיות ברגע הנוכחי בזמן היצירה יכולה להיות טיפולית ולשפר את יכולת האדם להתמודד עם מתח ומחשבות שליליות.
מיומנויות בפתרון בעיות:
אני משמש פסיכולוג תל אביב של הסדנה לתהליכים יצירתיים והייתי מגדיר יצירתיות ככוללת חשיבה מחוץ לקופסה ומציאת פתרונות חדשניים. על ידי הפעלת החלק היצירתי של המוח, אנשים יכולים לשפר את כישורי פתרון הבעיות שלהם, מה שיכול להועיל לכולנו בהתגברות על אתגרים בחיי היומיום ובהפחתת תחושות חוסר האונים.
קשרים חברתי:
השתתפות בפעילויות יצירתיות קבוצתיות כמו חוג ציור בראשון לציון או קבוצות כתיבה יכולה לטפח קשרים חברתיים ותחושת שייכות. בניית קהילה תומכת באמצעות תחומי עניין יצירתיים משותפים יכולה להיות מקור רב ערך לתמיכה רגשית ולהפחית את תחושות הבידוד.
גירוי קוגניטיבי:
עיסוק בפעילויות יצירתיות יכול לעורר את המוח ולקדם תפקוד קוגניטיבי. זה חשוב במיוחד כשאנחנו מזדקנים, שכן עיסוקים יצירתיים יכולים לעזור לשמור על בריאות המוח ויכול להפחית את הסיכון לירידה קוגניטיבית.
חוסן ומיומנויות התמודדות:
תהליך היצירה כרוך בניסוי וטעייה ומלמד אנשים לאמץ כישלונות וללמוד מטעויות. זה מטפח חוסן ומיומנויות התמודדות אדפטיביות, המאפשרת לאנשים לנווט טוב יותר בן אתגרי החיים.
תחושת מטרה:
היכולת להתמיד בעיסוקים יצירתיים נותנת לאנשים תחושה של מטרה וכיוון. זה מספק הזדמנות לרדוף אחר תשוקות, להגדיר יעדים ולעבוד לקראת צמיחה אישית, כל אלו תורמים לתחושה חיובית של עצמי ורווחה.
משחקיות ושמחה:
יצירתיות מאפשרת לאנשים להתחבר לילד הפנימי שלהם, מעודדת שובבות ותחושת שמחה. עיסוק בפעילויות משחקיות יכול לאזן את הרצינות של חיי היומיום ולקדם השקפה חיובית יותר.
מי אנחנו: "הסדנה" – חוגי אמנות ומרכז טיפול פסיכולוגי יצירתי, מאגדת הן מורים לאמנות בתחומים שונים, והן פסיכולוגים, פסיכיאטרים ופסיכותרפיסטים- המאמינים שיצירתיות היא מרכיב מרכזי בחיות ובבריאות הנפשית אנו רואים ביצירתיות -במובנה הרחב והעמוק ביותר, את מרכזה של היכולת שלנו כבני אדם להתמודד עם המציאות- זו הפנימית וזו החיצונית. "להיות אותנטי" -כותבת סימון דה בבואר-"פירושו להפוך ליצירתיים ולתבוע בעלות על מי שאנחנו, על האני שלנו, המעוצב באמצעות הבחירות שלנו.".
לסיכום, יצירתיות היא כלי רב עוצמה לקידום בריאות נפשית ורווחה כללית. שילוב פעילויות יצירתיות בחיי היומיום יכול להיות דרך ערכית ומהנה להתמודד עם לחץ, לשפר את הוויסות הרגשי, לבנות חוסן, ולטפח חשיבה חיובית. בין אם זה באמצעות ביטוי אמנותי, פתרון בעיות או צורות אחרות של יצירתיות, אימוץ הדמיון יכול להוביל לנפש בריאה ומאושרת יותר.